İZMİR Dikili Deliktaş Köyü

01.05.2021 1316

DELİKTAŞ KÖYÜ

31-10-202031-10-2020

Deliktaş Köyü bugün Batı Anadolu´da İzmir İli sınırları içinde Dikili ilçesine bağlı bir köydür.

Köyümüz adını köyün ortasında bulunan 150 m yüksekliğinde ortası delik bir kayalıktan almaktadır.

KOMŞULARI: Kuzeyinde Demirtaş Köyü, batısında Merdivenli Köyü, güneyinde Yaylayurt Köyü ve Çandarlı Beldesi.

ULAŞIM: Karayolu bağlantısına göre Deliktaş Köyü-İzmir arası 97 km, Deliktaş Köyü-Dikili arası 13 km uzaklıktadır. Deliktaş' tan İzmir'e ulaşım, Dikili'den hareket edip, köy yolu ayrımından saatte bir hareket eden Dikili otobüsleri ile sağlanmaktadır.

YÜZÖLÇÜMÜ: 50.000 dönüm

DOGAL DURUMU:

Dağları: Karadağ ve Sivritepe,

Ovaları: Çandarlı Ovası,

Bitki Örtüsü: Çam ve meşe ağaçları

Akarsuları: Kurudere ve Patlak

MEVSİM SICAKLIKLARI:

İlkbahar: 24°C,

Yaz: 40°C,

Sonbahar: 18°C,

Kış: 7°C'dir.

KÖYÜN TARİHÇESİ: Karasi Beyliği halkı 1200 yılında Horasan´dan savaş nedeniyle bu köye yerleşmişlerdir.1939 yılında deprem olmuştur. 1959´da yola, 1965´te suya, 1972´de elektriğe kavuşmuştur.

ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) KAYITLARINA GÖRE NUFUSU (2019): 746 Kadın, 790 Erkek olmak üzere toplam 1536 'dır. Ev Sayısı: 400'dür.

EKONOMIK DURUMU: Hayvancılık, Ulaşım, pamuk, bamya ve zeytin başlıca gelir kaynaklarıdır. Köyde birçok kişi Dikili-İzmir otobüs hattında ve Deliktaş-Dikili minibüs hattında çalışmaktadır. 10.000 dönüm ekilebilir. 1000 dönüm ekilemeyen alana sahiptir. Köyün çoğunluğu tarımla uğraşmaktadır. Koyun, sığır, tavuk, keçi gibi hayvanlar yetiştirilmektedir.

SAGLIK DURUMU: Köyde bir sağlıkevi bulunmakta olup, şu an görevli personel bulunmamaktadır. Dikili ve Çandarlı´da Aile Sağlığı Merkezleri bulunmaktadır.

SOSYAL DURUMU: Erkekler şapka, gömlek, ceket, pantolon, ayakkabı, yağlık denilen baş sargısı; kadınlar; şifon, şalvar, entari, ayakkabı veya terlik giymektedirler. Köyde İnce Mehmet, Soğuk Kuyu, Manili Oyunlar gibi milli oyunlar oynanmaktadır.

EĞİTİM-ÖĞRETIM DURUMU:1964 yılında 3 derslikli bir okul yapılmıştır.1973 yılında da ek olarak iki derslik daha yapılmıştır.1999'da 3 derslikli ek bina tamamlanmıştır. Köyde 2020 yılı itibarıyla ilkokulda 10 öğretmen görev yapmaktadır. Köyün tamamına yakını okuma-yazma bilmektedir. Lise ve yüksek öğretim gören öğrenciler de vardır. Köyde bu güne kadar okuma-yazma, biçki-dikiş, ağaç budama vb. çeşitli kursları açılmıştır. Köyde cemevi ve bir kütüphane bulunmaktadır.