18.04.2013 5751

OKULUMUZUN ADI

Okulumuza Kıbrıs'ta şehit olan, Pilot Yüzbaşı Cengiz TOPEL'in ismi verilmiştir.

ŞEHİT PİLOT YÜZBAŞI CENGİZ TOPEL (1934 - 1964)

31-10-2020

Cengiz Topel, babasının görevli olduğu İzmit´te 2 Eylül 1934 tarihinde doğdu. Dört çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğu olan Cengiz Topel'inbabası Trabzonlu Tekel tütün eksperi Hakkı Bey, annesi Mebuse Hanım´dır.

İlkokula Bandırma II. İlkokul´unda başlayan Topel, babasının Gönen´e tayini ile Ömer Seyfettin İlkokulu´nda öğrenimine devam etti. 1934 yılında babasını kaybettikten bir süre sonra yerleştikleri İstanbul Kadıköy´deki Kadıköy Yeldeğirmeni Okulu´nda ilk ve orta öğrenimini tamamladı. Lise öğrenimini Haydarpaşa Lisesi´nde başlayıp Kuleli Askeri Lisesi´ne devam ederek 1953 yılında bitirdi.

Cengiz Topel, 1955 yılında Kara Harp Okulu´nu bitirip asteğmen olarak orduya katıldı. Küçük yaşlardan beri havacılığa olan merakı sonucu hava sınıfına ayrıldı. Pilotaj eğitimi için Kanada´ya gönderildi. Kanada´daki eğitimini başarıyla tamamlayarak 1957 yılında yurda dönüp Merzifon Hava Üssü´nde göreve başladı. 1961 yılında Eskişehir I. Ana Jet Üssü´ne atandı. 1963 yılında ise yüzbaşılığa terfi etti.

8 Ağustos 1964 yılında Rumlar´ı Türk Halkı´na karşı işledikleri insanlık dışı eylemlerden caydırmak için Eskişehir´den Kıbrıs´a, 4´lü Filo Komutanı olarak gönderilen Cengiz Topel'in uçağı, uçuş esnasında yerden isabet alarak düşürüldü. Cengiz Topel, paraşütle atlamayı başardı fakat esir alındığı Rumlar tarafından şehit edildi.

Kıbrıs´ta ilk Türk hava harp şehidi olan Cengiz Topel'in hastanede öldüğü açıklandı ancak ısrarlı girişimler sonucu 12 Ağustos 1964 tarihinde Rumlar´dan alınabildi. Kıbrıs, Adana, Ankara ve İstanbul´da yapılan törenlerden sonra 14 Ağustos 1964 tarihinde Edirnekapı´daki Sakızağacı Hava Şehitliği´nde toprağa verildi.

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

Milli Eğitim Bakanlığı 1934 yılında Demirtaş ve Deliktaş Köyleri için Demirtaş Köyü'ne müşterek bir okul yaptırmış olup, Deliktaş Köyü'nün öğrencileri bu okula devam etmişlerdir. 1944 yılında Deliktaş Köyü'ne eğitmen Yusuf KESKİN'in tayin edilmesi ile 1944 – 1945 ders yılında eğitime köy odasında başlanmıştır. Öğrenci sayısı 20 iken, 3. sınıftan öğrenci mezunu vermekte idi. Bu şekilde Eğitim Öğretime 1949 'a kadar devam edilmiştir.

1949 yılında Milli Eğitim Bakanlığının köy ilkokulunu yaptırması ile 1949-1950 ders yılından itibaren köy odasındaki eğitim öğretime son verilmiştir. O yıldan sonra öğrenciler 1998'e kadar 5.sınıftan mezun olmuşlardır. Eğitim Öğretim 1998 'de 8 yıllık temel eğitime geçmiştir.

1949 yılında yapılan okul binasının ihtiyaca cevap vermez hale gelmesi ile 1964 yılında 3 derslik bina, 1 öğretmen lojmanı, depo ve tuvaletler yapılmıştır. 1977 yılında öğrenci sayısının artması ile 2 derslik daha ilave edilmiştir. 1998 yılında 8 yıllık temel eğitim ile birlikte 6 derslik yeni okul binasının inşaatına başlanmış, 1999'da bitirilen bina eğitim öğretime açılmıştır.

2003 yılının kasım ayında okulumuza kalorifer tesisatına başlanmıştır.

2008 yılında Lojmana bir oda eklenerek ana sınıfına çevrildi.

6287 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu doğrultusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğünce 12 Haziran 2012 tarih ve 200/36160 sayılı 12 yıllık Zorunlu Eğitim yazısıyla okulumuzun ismi Deliktaş Şehit Cengiz Topel İlkokulu olarak değiştirilmiştir.

OKULUN BİNA DURUMU

A. BİNANIN ÖZELLİKLERİ: Okulumuz 3 binadan oluşmaktadır.

a- Isınma: Kasım 2003 tarihinden itibaren kalorifer kullanılmaktadır.

b- Aydınlatma: Elektrik ile aydınlatılmaktadır.

c- Su: Köy içme suyu şebekesine bağlıdır.

d- Kanalizasyon: Köyde kanalizasyon vardır.

B. DERSLİKLER: 7 derslik bulunmaktadır.

C. LABORATUVAR: Laboratuar yoktur.

D. ATÖLYE DURUMU: Atölyemiz yoktur.

E. DEPO, AMBAR ve ARŞİV DURUMU: Arşivimiz vardır.

F. SPOR SALONU: Spor salonumuz yoktur.

G. İDARE ODALARI: 1 Müdür odası vardır.

H. DİĞER SOSYAL FAALİYETLER İÇİN AYRILMIŞ OLAN YERLER: Yoktur.

I. REVİR: Yoktur.

J.KÜTÜPHANE: Okulumuzda 1 kütüphane bulunmaktadır.

K. BAHÇENİN ALANI, AĞAÇLANDIRILMASI, ÇİÇEKLENDİRME ÇALIŞMALARI VE KORUNMASI: Bahçenin alanı 4070 m2 dir. Bahçemiz yeşil alan ve spor alanı olarak ikiye ayrılmıştır. Yeşil alan ağaçlandırılmıştır.